O avtorjih

Mateja Zorko

Njeni prijatelji pravijo, da Mateja ne zna stati križem rok.

Odrske deske in javno nastopanje so ji blizu že od malih nog, dela na radiu in televiziji pa ni opustila niti med študijem pedagogike. V svojih študentskih časih se je vedno bolj posvečala tudi delu na področju odnosov z javnostmi. Po diplomi je postala svetovalna delavka na osnovni šoli, v popoldanskem času pa se je vedno bolj udejanjala v podjetju MIK Celje. In prav tam so se odvijale zgodbe, ki so botrovale rojstvu te knjige.

Delo z otroki pa je tisto, k čemur se Mateja vedno vrača. Trenutno je tako zaposlena kot svetovalna delavka na eni največjih slovenskih srednjih šol, v okviru katere deluje Multimedijski center. V svojem delu tako združuje dve svoji ljubezni – delo z mladimi in delo v medijih.


Franci Pliberšek

Franci Pliberšek je direktor lastnega podjetja, ki nudi kruh skoraj 300 družinam, priznan predavatelj na področju menedžmenta in vodenja podjetij ter velik ljubitelj umetnosti in avanture. Predvsem pa je tudi mož in oče treh živahnih najstnikov.Skozi poltretje desetletje uspešnega vodenja se je soočal s sprejemanjem številnih odločitev, ki so odločale o uspehu in usodi podjetja, zaposlenih, njihovih družin pa tudi širšega lokalnega okolja. Glede na to, da še danes vodi MIK, eno najuspešnejših podjetij za proizvodnjo stavbnega pohištva in zasteklitve objektov v Sloveniji, je zagotovo sprejemal dobre odločitve. Sam zase pravi, da deluje in se odloča po načelu preproste in zdrave pameti. Njegov samosvoj pogled na svet in življenje je razvil že med študijem arhitekture, nanj pa so pomembno vplivala tudi številna potovanja po svetu, kjer je srečeval in spoznaval tuje kulture in se iz njih učil, kako biti vsak dan boljši človek in uspešnejši podjetnik.Vsa področja njegovega življenja in delovanja se neprestano prepletajo. Znanje in izkušnje uspešno prenaša iz posla v kulturo in šport in naprej v lokalno skupnost in družbeno odgovornost, pa spet nazaj v podjetje in družino. Vse to je on, njegovo življenje. Je aktiven član celjskega Rotary kluba in asistent guvernerja distrikta 1912, njegov trud in uspehe pa poznajo še marsikje. Za svoje uspehe je tako prejel mnoga priznanja, med drugim je bil imenovan za Naj Celjana 2007, prejel pa je tudi državno priznanje za gospodarske dosežke nagrado Gospodarske zbornice Slovenije oz. gospodarski Oskar. Njegovo podjetje MIK pa si je pod njegovim vodstvom, kot eno redkih slovenskih podjetij, prislužilo tudi prestižno evropsko priznanje za poslovno odličnost Recognised for Excellence (R4E), ki ga podeljuje Evropska fundacija za poslovno odličnost EFQM.